Ormen

När Lektor B så sent som dagen innan tog sin sedvanliga kvällsdusch fanns det inga som helst tecken på vad som komma skulle, ingenting som antydde den förestående katastrofen. Duschstrilen masserade trötta axlar, värmen var högt uppvriden för att mjuka upp skrivbordsstela muskler. Sin vana trogen tryckte B ut rikligt med duschtvål i handflatan varefter han företog den helkroppsinlöddring som var så oerhört karaktärstypisk: med stora, intensiva rörelser och ett fast grepp om tvättsvampen gnuggade han sig under armarna, över magen och bröstet, i ansiktet, upp och ner längs benen, bakom och runt omkring pungen. Alltihop utan att lägga märke till någonting utöver det vanliga.

Efteråt torkade han sig, svepte in sig i morgonrocken och stack fötterna i sina cremefärgade badtofflor av frotté. Så gick han ut i köket och hällde upp ett glas vatten vilket han sedan drack medan han planlöst hasade runt i lägenheten. Det var något visst med att hasa runt i badtofflor, skjuta på sömnen bara någon minut, tänka klart en eller annan tanke eller inte tänka alls – vilket gjorde det samma. Utanför var det mörkt. Lektor B kände sig varm och trött; en mental anteckning om att boka tvättid, en snabb genomgång av huvuddragen i morgondagens föreläsning. Sedan handlade det bara om minuter innan han sov.

När han morgonen därpå klev in genom universitetsbyggnadens imponerande dubbeldörrar – de med det ornamenterade lejonhuvudet ovanför: högt där uppe i portvalvets krön – kände han sig precis som han brukade vid den här tiden på dagen. I hans småfeta buk simmade fyra halvt upplösta ostsmörgåsar runt i en liten pöl av svart kaffe, håret var i det stora hela välkammat, men bak i nacken spretade några hårtestar ut på ungefär samma sätt som de alltid gjorde. Den bruna bomullskavajen var brun och samma sak gällde manchesterbyxorna.

I arbetsrummet på andra våningen var det tomt. Var de andra lärarna höll hus kunde man bara spekulera i. Lektor B gick fram till den lilla stereoapparaten i grå plast som stod placerad i fönsterkarmen, stoppade i en CD-skiva och lät Bachs Preludium & Fuga no. 1 i C dur strömma ut ur de lätt skorrande högtalarna: Das Wohltemperierte Klavier, det mest fulländade musikaliska verk som någonsin komponerats. Matematisk skönhet; som frotté emot ett par nyduschade fötter. Han slöt ögonen och bara lyssnade.

Förbifladdrande tankar om att mjölken var slut där hemma, att han måste säga till vaktmästaren om kontorsstolens höj- och sänkfunktion och att det verkligen var dags att ringa mamma. Men ingen av tankarna fick fäste. Musiken löste upp dem och dansade iväg med dem och egentligen var det alldeles obegripligt hur varje ton kunde vara den vackraste! Hade det bara inte varit för kalsongerna så hade morgonen varit perfekt.

Men nu var det så. På grund av ett spontant teaterbesök förra torsdagen hade tvättcykeln kommit i olag: en tvättid hade gått om intet och när underklädeslådan tömts nästan ända ner i bottnen fanns det inga förmildrande omständigheter. Lektor B hade tvingats välja mellan ett par ytterst förslappade boxershorts och ingenting alls. Och nu var det som det var. Ingenting gavs stadga, ingenting samlades ihop och hölls på plats. Men det värsta var att kalsongerna kasade upp så förbannat, och inte ens den gode Johan Sebastian kunde få en att helt glömma en sådan sak.

Utanför i korridoren irrade studenter omkring. Lektor B hissade upp manchesterbyxorna, tog tag i kalsonglinningen och gjorde ett tappert försök att hasa ner hela arrangemanget varefter han drog åt livremmen ett extra hål för att därigenom söka hålla kalsongerna på plats. Han hade tio minuter till föreläsningen och knappt en timme kvar att leva …


Novellen Ormen finns utgiven som e-singel på Danje förlag. Den finns att köpa på Adlibris, Bokus, Dito och andra nätbokhandlar. Det går också bra att låna den på flera bibliotek.

 

1 tanke på “Ormen

  1. Ping: Ormen ute som e-bok | Noveller av Mårten Dahlrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s