Tidsmaskin

Klockradion kl 06.50. Vad i helvete!

Utanför regnade det. Februari. Världen höll på att lösas upp och övergå i någon form av brungrått mos. Apatiska krukväxter i fönstret, och klädhögen på golvet som förde tankarna till slask. Känslan av att det får vara nog nu. Att nu får det fan vara nog!

Såhär: När jag vaknade ville jag bort. Jag vet inte varifrån känslan kom eller när den växt sig så stark. Men på något vis var jag övertygad om jag kört fast, att bakdäcken fått sladd och börjat gräva sig ner i dyngan. Tillvaro av kvicksand. Och om jag inte gjorde någonting drastiskt skulle allt bara fortsätta som det var, omtagning på omtagning: work, eat, sleep, repeat och allt det där. Fast upphöjt till tusen.

Ackumulerad leda och exponentiell frånvaro av vad det nu var som saknades? Jag vet inte. Upplevelsen var så påtaglig att jag klev ur sängen och sprang ut i hallen för att känna på ytterdörren. Och mycket riktigt hade den gått i baklås. Jag lade hela min tyngd emot, tog ett steg bakåt och sparkade på den, tog två steg bakåt och kastade mig emot den. Men ingenting. Och det var då jag upptäckte kuvertet på dörrmattan.

Inuti låg ett hopvikt A4-papper. En ritning. Och så två ord längst upp: ”Tidsmaskin – prototyp”. Jag vände på kuvertet för att se om det stod någon avsändare på. Men allt som fanns på där var mitt namn (enbart förnamn) och en kort text som träffade mig i magtrakten; som ett slag, som en viskning: ”Vissa ögonblick är vägval. Vissa ögonblick är korsningar i tiden. Vissa ögonblick är avgörande för resten av ditt liv – från den stunden och framåt. Om du skulle kunna återuppleva ditt livs höjdpunkter, undvika ditt livs största katastrofer – skulle du då inte ta den chansen? Bygg din egen tidsmaskin eller ägna resten av ditt liv åt att undra vad som skulle hänt om du gjort det”…


Novellen ”Tidsmaskin” finns utgiven på Danje förlag. Den i novell-tripletten Tidsmaskin tillsammans med novellerna Vatten och Vitt. Boken går att köpa på Bokus, Adlibris, Dito och andra ställen som säljer e-böcker. Den går också att låna på en hel del bibliotek.

 

 

1 tanke på “Tidsmaskin

  1. Ping: Tidsmaskin – ny e-bok ute | Noveller av Mårten Dahlrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s