Genom fönstret

dahlrotnovellerna-fo%cc%88nstret-ny

Det var höst när de nya grannarna flyttade in på andra sidan gatan. Jag hade återigen tagit upp vanan att röka i sovrumsfönstret och därifrån kunde jag se lägenheten tömmas på saker och sedan, några dagar senare, fyllas med andra, nya. Ett par var det och det gick inte att ta miste på att de flyttade ihop, att detta var deras första gemensamma hem: Deras sätt att röra sig, trevande, som om de just landstigit på en outforskad kontinent, hur de på ett nästan ceremoniellt sätt öppnade och stängde alla kökets lådor och skåp, åt hämtpizza direkt ur kartongen och sedan sov över redan första natten, på en madrass som de lade ut mitt på golvet i vardagsrummet. Det kändes som att slå på Tv:n precis i första scenen av en okänd film. Att få vara med från början. Att se något födas.

Följande förmiddag gick flyttlasset. Ett veritabelt kaos av bananlådor, pappkassar, plastpåsar och väskor. Som om ingen av dem haft råd att köpa flyttkartonger. Likt småfåglar om våren fladdrade de upp och ner mellan bilen och lägenheten. Upp och ner, om igen, och så en gång till medan jag stod gömd bakom gardinen och kände mig som om jag såg på naturfilm. Det var ett alltigenom banalt skådespel, men samtidigt alldeles förunderligt.

Hon hade en nästan poetiskt släpighet i sina rörelser, som om hon genom sitt sätt att röra sig försökte tänja ut tiden. Hans gester vara korta och trubbiga, men alltid riktade emot hennes, sökande henne, som om hon var hans gravitationspunkt. Hon i jeans och vitt linne med tryck, han i flanellskjorta. Tillsammans utforskande och skapande något alldeles nytt …


 

Novellen Genom Fönstret är utgiven som e-singel på Danje förlag (2017). Den finns att köpa på Adlibris, Bokus, samt att låna på biblioteken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s