Marulk

Det hela är egentligen otroligt enkelt, såväl teorin som tillvägagångssättet bygger på lyktmarulkens jaktmetod. En fisk kan klara av det. Men ändå bankar hjärtat lite fortare, lite hårdare innanför skjortbröstet medan jag klär mig.

Det första steget handlar om att välja kläder. Diskret är nyckelordet. Man ska smälta in, gå ton i ton med bakgrunden, slipas av så att det inte finns någonting att lägga märke till, ingenting att minnas. Förutom själva betet, illysiet.

Jag vet inte hur många gånger jag sett det på film. Småfisk som närmar sig den droppformade, svagt lysande änden på stjälken. Det pirrar lite i magen för man vet att snart kommer det. Väntan. Väntan. PANG! Och så är lillfisken borta och hela bildrutan fylld av en enorm mun.

Klockan närmar sig elva. Jag borstar av kavajen, trär in först den ena armen, sedan den andra. Som vem som helst ser jag ut, som alla och ingen, ingenting. Istället för att söka upp sitt byte låter marulken det komma självmant. Nyfikenheten är en stark drivkraft. För mindre intelligenta varelser närmast oövervinnerlig. I den högra fickan vilar mitt illysie, kravatten. Den drar till sig blickar som vore den magnetisk och människornas pupiller glaserade med ett tunt lager järn. Dessutom avleder den uppmärksamheten från mitt ansikte. Det är bra, för att inte säga avgörande …


Novellen ”Marulk” finns utgiven på Danje förlag.  Den ingår i novell-tripletten Marulk tillsammans med novellerna Väntan och Nära kanten. Tripletten finns att köpa på Bokus, Adlibris, Dito och andra ställen där man köper e-böcker. Den finns också att låna på en hel del bibliotek.

3 tankar på “Marulk

  1. Ping: Marulk  – ny novell-triplett ute nu | Noveller av Mårten Dahlrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s