Det gamla vanliga

image
Jag vaknade på det gamla vanliga viset, bredvid den gamla vanliga. Hon såg ut som vanligt, som om hon gått och blivit gammal, vilket är vanligt att man blir, efterhand. Det är sen gammalt.

Det blev det gamla vanliga till frukost, som vanligt. Vi frågade varann, liksom av gammal vana, hur vi mådde idag. Som vanligt mådde vi bra. Sa vi. Men vi började känna oss lite gamla. Så frågar och svarar vi vanligtvis. Det är sen gammalt. Helt i enlighet med våra gamla vanliga vanor gick vi sen till våra gamla vanliga jobb. Var och en på sitt håll. Som vanligt.

På jobbet var det som vanligt. Telefonsamtal med några av de gamla vanliga kunderna. De flesta skulle ha det gamla vanliga. En ville ha något nytt och lite ovanligt som jag inte kände till. Jag sa att vi inte hade det, men att vi istället kunde erbjuda det gamla vanliga till ett pris något under det han var van vid. Han tog det gamla vanliga och när vi lade på kändes det som om inget utöver det vanliga hade hänt.

Det blev lunch på det gamla vanliga stället. Servitrisen frågade om jag skulle ha det gamla vanliga. Det sa jag att jag skulle. På eftermiddagen kände jag mig trött. Gammal. Det är något som blir allt vanligare. Jag slutade i vanlig tid och tog en alldeles vanlig gammal buss hem. När jag steg av passerade en gammal hund på trottoaren. Det är vanligt att det gör det i den här gamla delen av stan. En helt vanlig hund var det. Gammal som sagt, men vanlig. Av gammal vana visslade jag på den. Den hörde inte, eller brydde sig inte om att höra. Kanske av gammal vana. När man har blivit så gammal att man kan sägas vara gammal har man också hunnit bli van vid en hel del. Då kanske man inte bryr sig om något så vanligt som en gammal vissling.

På kvällen var det som vanligt. TV:n visade de gamla vanliga programmen. Vi gick och lade oss som vanligt. Vid tio. Det har blivit något av en vana sedan vi börjat känna oss gamla. Efter att ha släckt lampan gjorde vi ”det gamla vanliga”. Det kändes som vanligt som något utöver det vanliga. Som något helt annat än den gamla vana det kanske ändå någonstans var. Hon somnade först. Vanligen gör hon det. Det är sen gammalt kan man säga. Jag låg vaken och såg i taket. Ofta gör jag det. Det har nästan blivit en gammal vana. Som vanligt somnade jag också till slut. Man tenderar ju att göra det. Det är sen gammalt.

Nästa morgon vaknade vi av att sängen släppte från golvet, kapsejsade och brakade in i väggen på andra sidan rummet. Splittror flög, böcker föll, blommor välte och väckarklockan exploderade mig rakt i ansiktet när jag skulle kolla hur mycket den var. Men det kunde kvitta eftersom tiden ändå vridits fullständigt ur led. Hela världen var helt totalt, radikalt förvandlad, förvanskad och förvänd, omskapad till egen absoluta motsats. Fiskarna som nu var fåglar flög omkring i havet som blivit en himmel. Gravitationen verkade sidledes vilket fick horisontalplanet att tyckas vertikalt. Allt som inte var fastgjort hade tippat över, alla orsaker hade blivit till verkan, slumpen hade blivit förutsägbar och logiken slumpmässig. Allting var vad det aldrig någonsin tidigare varit. Även vi, våra kroppar och våra ögon hade vrängts till. De hade omdanats, reagerat antitetiskt och var nu något helt annat och alldeles nytt. Och kanske var det därför som jag utan vidare reflektion drog byxorna över huvudet och stoppade händerna i morgontofflorna utan att ens notera att ingenting av allt det nya kändes främmande. Tvärtom. Allt såg ut som vanligt. Jag upplevde det som om jag vaknade på det gamla vanliga viset, bredvid den gamla vanliga. Och medan vi tuggade i oss köksbordet och dreglade på varandras slem tyckte vi båda att frukosten var precis så gammal och så vanlig som vi är vana vid att den vanligtvis är.

2 tankar på “Det gamla vanliga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s