Nära kanten

Nära kanten

Så länge jag bodde själv var det inget problem. Visst, jag slog sönder saker – glas, koppar, vaser och en massa annat som jag råkat ställa nära kanten på diskbänken eller bordet. Men jag brydde mig inte så mycket. Jag har alltid varit sådan. Inte klumpig direkt, men det är något när saker står för nära kanter. Jag ser dem helt enkelt inte förrän efteråt. Så jag köpte glas och porslin på loppis och höll mig med trasor för att torka upp spillet.

Men sedan kom hon. Jag föll, hon föll, vi flyttade ihop och nästan omedelbart började även hennes saker att falla. Muggar, karaffer, porslinsfåglar. Och det hade kunnat vara okej – saker är ju bara saker – men haken var att hon var så himla fäst vid de där prylarna. Att hon blev så jävla arg, så ledsen. Jag sa förlåt, lovade att bli försiktigare, mer uppmärksam. ”Du bryr dig ju inte”, sa hon. Eller snarare skrek. Efter ett tag i alla fall. Och kanske hade hon rätt. Åtminstone sörjde jag aldrig de där föremålen, tyckte mest att det var rätt åt dem när de stått så dumt till. De borde vetat bättre. Hon borde vetat bättre än ställa saker sådär. Hon kände ju till mitt problem.

Och det kan låta dumt, rent av idiotiskt – saker är ju ändå bara saker – men med tiden växte hela den där grejen, blev som en spricka mellan oss – en kantig och vass som var lätt att skära fingrarna på. Och för varje krasch mot köksgolvet blev sprickan djupare, större, så att det ibland kändes som om vi stod ensamma på var sin sida om den, oförmögna att överbrygga gapet …


Novellen Nära kanten finns utgiven på Danje förlag. Den ingår i novell-tripletten Marulk tillsammans med novellerna ”Marulk” och ”Väntan”. Tripletten Marulk finns att köpa på Bokus, Adlibris, Dito och andra ställen där man köper e-böcker. Den finns också att låna på en hel del bibliotek.

3 tankar på “Nära kanten

  1. Ping: Marulk  – ny novell-triplett ute nu | Noveller av Mårten Dahlrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s