Vitt

vitt

En gång var rummet här stort. Rymligt. Jag kunde träna, hoppa, ibland till och med dansade jag. Jag minns att jag brukade sjunga då. En enkel melodi som jag hade med mig in. Ord och toner som de inte kunde ta ifrån mig vid visitationen. Allt annat tog de, men inte den, inte då.

Dr K tittar förbi, ser över bandagen och ger mig den vanliga plastkoppen med tabletter. Snart kommer jag sova. Jag börjar vänja mig nu. På ett sätt.

* * *

Redan min första känsla är ljuddämpad som ett skrik ner i kudden. Jag är här, det är hit jag förstått att jag skulle komma och nu känner jag igen mig trots att jag aldrig varit här förut. Det är väl just det. Men vitheten och ljuset faller in utifrån och inuti sväller känslan av artificiellt lugn, växer som badskum och fyller ut alla tomma utrymmen.

En dövad tanke: rädslan för att komma hit är skälet till att jag nu är här.

– Sammanbrott, säger Dr K.

– Vanföreställningar, säger Dr K.

– Väggarna kommer närmre, säger jag.

– Besvären är desamma, fast i en helt annan omfattning, säger Dr K.

Vita väggar, en dörr, och ett fönster; placerat så högt att bara himlen är synlig. Det är så det börjar. Om dagarna sitter jag på sängen och stirrar ut på de förbiglidande molnen, lägger mig ibland ner för att sova. Det händer att jag somnar. Tiden släpar sig fram, långsamt och plågsamt, likt ett djur som fått bakbenen krossade.

Dr K bläddrar i sina anteckningar och förklarar att jag behöver sitta här tills de är färdiga med analysen, de behöver fylla i luckorna, säger han, mina luckor. En vecka av väntan, kanske mer. Sedan smyger den sig på, känslan av att väggarna kryper närmre. Som ett olycksbådande mummel någonstans i hjärnans bakre regioner.


Novellen ”Vitt” finns utgiven på Danje förlag. Den ingår i novell-tripletten Tidsmaskin tillsammans med novellerna ”Vatten” och ”Tidsmaskin”. Tidsmaskin finns att köpa på Bokus, Adlibris, Dito och andra ställen som säljer e-böcker. Den går också att låna på en hel del bibliotek.en.

 

1 tanke på “Vitt

  1. Ping: Tidsmaskin – ny e-bok ute | Noveller av Mårten Dahlrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s