Att åka stjärtlapp ner för K2

K2

Skymningen hade fallit och vi stod där svettiga och varma i våra overaller. På toppen av K2, eller Insberget som det en gång hetat. Snön kakade sig på vantarna, öronen sved och vi hade stan i ryggen, branten framför oss. Och man är stor på ett berg. När man står på toppen och är tio år och marken är så vit och himlen så grå och solen så låg att det ser ut som om snön lyste upp världen.

Och vi var på orörd mark. På K2. Innan trodde man att Mount Everest var världens högsta berg. Sedan hade man mätt och nu visste alla att K2 var högst. Det hade Maria reda på. Hon visste sånt. Och hon visste att ingen bestigit K2 vintertid och sa det apropå ingenting, som en utmaning.

Men det var först där uppe som idén föddes.

Vasaru, sa Gustav.

Maria upprepade orden. Vi tystnade, tagna av allvaret.

För det är viktigt att testa sånt. Annars vet man inte om det går. Som Kon Tiki.

Snön var otrampad här uppe, inte packad och genombruten av gräs som i lillbacken. Och det pirrade i magen som om vi skulle göra nåt förbjudet. Men så var det inte. Vi var inte för långt hemifrån, inte vid sjön, inte vid stora vägen. Ingen hade sagt att vi inte fick åka stjärtlapp ned för K2. Maria bellade och Gustav blev. Men alla skulle. Alla vågade.

Först gick det bara utför, raka vägen ner dit där gräsvallen började. Där var det svåra. Man måste svänga för att komma runt småstupet. Vi hörde rop från lillbacken, men de kunde inte höra oss. Vi var inte här. Vi var på K2.

OK, sa Gustav.

Och sen, innan han hann tveka hade Maria skjutit fart.

Nästan direkt gick det fel. Snön rök, han svängde till, for runt, gled baklänges med hälarna i marken för att bromsa, men kom ändå upp på vallen där han nära på stannade. Men sen föll han ändå. Baklänges ner för stupet.

Så han blev den enda. Vi andra hasade oss ner så fort vi kunde och när vi kom runt stupet låg han där. Maria trodde han var död men jag tyckte att han log lite. Och kvällen kom som en mörk krans kring hans huvud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s